Utrzymanie odpowiedniej czystości w gastronomicznych obiektach powinno także obejmować dbałość o systemy odprowadzania ścieków. Na naszym rynku jest dostępnych parę skutecznych metod na usuwanie złogów tłuszczowych z instalacji odtłuszczających. Najbardziej popularną metodą jest czyszczenie separatorów w sposób ręczny, które polega na opróżnieniu całego zbiornika i usuwaniu zalegających osadów za pomocą szpachelek, szczotek i innych narzędzi.
Serwisowi pracownicy otwierają pokrywę separatora, wybierają zgromadzone osady stałe czy tłuszcz, a później czyszczą wnętrze urządzenia, usuwając przywarte zanieczyszczenia. Ta metoda będzie się sprawdzać głównie przy małych separatorach, kiedy ilość zgromadzonego tłuszczu w środku nie jest duża. Alternatywnym rozwiązaniem jest próżniowe czyszczenie, wykorzystujące nowoczesne asenizacyjne pojazdy wyposażone w ssące pompy o dużej mocy. Odpowiednio zakończona końcówka ssącego węża zostaje wprowadzona do środka separatora, a podciśnienie zasysa zawartość zbiornika do cysterny na pojeździe.
Ta metoda znakomicie sprawdza się przy dużych separatorach tłuszczu i dużych ilościach zanieczyszczeń. Zaletą jest duża szybkość oraz możliwość jednoczesnego opróżnienia kanalizacyjnych studzienek położonych w pobliżu. Wadą zaś bywa ograniczony dostęp do trudniej dostępnych miejsc, gdzie można nie dociągnąć węża ssącego. Wykonując przegląd separatorów pasuje zwrócić uwagę na stan filtrów i sitek, jakie również wymagać mogą czyszczenia lub wymiany. W ostatnim czasie pojawiło się także czyszczenie biologiczne, wykorzystujące specjalne preparaty zawierające bakterie.
+Tekst Sponsorowany+